
Wat is nu een domeinnaam?
Wat is een domeinnaam, wat zijn de regels voor domeinnamen en hoe registreer je een domeinnaam.



Domeinnamen
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam of domein is de naam van een website en een deel van de URL die bezoekers gebruiken om een website te bezoeken. Als de volledige URL of het webadres bijvoorbeeld https://www.domeinmarktplaat.com is, dan is de domeinnaam daarin ‘domeinmarktplaats.com/contact’. Domeinen en URL’s zijn dus aan elkaar gerelateerd, maar hebben niet dezelfde betekenis. Vergelijk het met een huis. Het domein kun je zien als je adres terwijl de URL de volledige route naar je huis is, inclusief een specifieke kamer in je huis.
Een domeinnaam dient niet alleen als adres van een website maar kan ook als e-mailadres gebruikt worden.
Een domeinnaam is een unieke naam op internet. Onze domeinnaam is domeinmarktplaats.com. Meestal worden domeinnamen gebruikt voor websites. Maar je kunt ook een domeinnaam aanvragen voor een persoonlijk mailadres.
Een domeinnaam heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Omdat zo’n nummer lastig te onthouden is, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.




Domeinnamen
Wat is een webadres
Er bestaand 2 soorten toplevel domeinen

HTTP/HTTPS
HTTP/HTTPS geeft het protocol aan voor het doorgeven van informatie aan deze website. De “S” staat voor het Engelse “secure”, wat veilig betekent, en toont aan dat er een SSL certificaat is voor dit domein.

SUBDOMEIN
SUBDOMEIN en is vergelijkbaar met een folder op je computer.

SECOND LEVEL DOMEIN
In dit voorbeeld is DOMEINMARKTPLAATS het second level domein en kun je dan ook zelf kiezen/bedenken. Dit second level domain is uniek, het komt altijd maar één keer voor in combinatie met een extensie. De combinatie van nummer 3 + 4 vormt jouw unieke domeinnaam.

TOPLEVEL DOMEIN
Het gedeelte achter de punt van het second level domein is het zogenaamde topleveldomein ook wel domein extensie genoemd. Bijvoorbeeld .com, .nl, .be, .info. Er zijn veel verschillende extensies met ieder een eigen betekenis. Denk bijvoorbeeld aan .shop of .store die veel gebruikt worden voor online winkels.

PAGINA of BESTAND EXTENSIE
Pagina of bestandsexenteis zoals .aspx of .html
Bekijk ons aanbod van domeinnamen


Wat komt er allemaal kijken bij jouw eigen website

webdesign
Ontwerp en bouwen van jouw website.
SEO
Website vindbaar maken op internet middels SEO
service/support
Beheer/ onderhoud website en hosting platform

Domeinnaam bedenken
Je domeinnamen bedenken voor jouw bedrijf/idee
domeinnaam check
Domein check of de domeinnaam vrij is
registratie / hosting
Domeinnaam registreren inclusief webhosting


Domeinnamen
Toplevel domein
Een topleveldomein (TLD) wordt ook wel domeinextensie genoemd en komt na het second-level domein. Het bekendste voorbeeld van een TLD is .com, maar er zijn ook veel websites die met .net of .org eindigen. De laatste jaren zijn er veel meer mogelijkheden met betrekking tot TLD’s. Zo zien we steeds vaker websites die eindigen met .io of .tv en kan je tegenwoordig ook TLD’s als .coffee of .design gebruiken.
De meeste bedrijfseigenaren denken niet eens na over het verschil tussen de typen TLD. Ze kiezen .com vanuit de veronderstelling dat het de juiste en enige keuze is. Wat deze mensen waarschijnlijk niet weten, is dat hun domeinextensie van invloed kan zijn op de positie van de zoekmachine op hun website.
De reden hiervan is dat wanneer een site je TLD gebruikt, Google ervan uitgaat dat de site – en al zijn inhoud – relevant is voor een specifiek geografisch gebied. Waar ze echter niet op mikken, zijn talen. Daarvoor zal je je inhoud moeten lokaliseren.
Het is wel van cruciaal belang dat je bedenkt welke TLD je gaat gebruiken voordat je je domeinnaam kiest. Als je bijvoorbeeld een product in het VK gaat verkopen, kan je beter de lokale landcode van het topleveldomein (of ccTLD) -.co.uk gebruiken in plaats van de Japanse .jp.
Er bestaand 2 soorten toplevel domeinen
Country code top level domain (ccTLD)
Dit verwijst naar landen (bijvoorbeeld .nl voor Nederland, .be voor België of .de voor Duitsland).
Kijk op de wereldkaart welke ccTLD bij welk land hoort.
Generic top level domain (gTLD)
Dit is generiek (bijvoorbeeld .com, .org en .net) en staat niet voor een bepaald land. Een overzicht van alle TLD’s vind je op de website van IANA; deze organisatie coördineert technische afspraken die nodig zijn om het internet goed te laten werken.
Sponsored top level domain (sTLD)
Een sTLD of een gesponsord topleveldomein is een TLD met een sponsor die een specifieke groep mensen vertegenwoordigt. Dit omvat groepen met een ethisch, professioneel, technisch of particulier motief. Zij gebruiken specifieke TLD’s. Enkele voorbeelden van sTLD’s zijn .gov, .mil en .edu.
Domeinnamen
Een domeinnaam registreren
Als je een topleveldomein wilt registreren, moet je dit doen via een registrar. Naast het registreren van je domeinnaam heb je ook webhosting nodig voor je website.
Als je een topleveldomein wilt registreren, moet je dit doen via een registrar. Naast het registreren van je domeinnaam heb je ook webhosting nodig voor je website.
Het enige dat je hoeft te doen, is controleren of de gewenste domeinnaam en domeinextensies beschikbaar zijn. Dit doe je met behulp van onze domeinchecker.
WEBHOSTING
Wat is webhosting en de verschillende soorten van webhosting. Webhosting is het plaatsen van jouw website of webapplicatie op een server zodat iedereen hem op internet kan gebruiken.


Domeinnamen
Wat zijn de regels voor een domeinnaam?
Wanneer je een domeinnaam gaat bedenken, denk dan aan deze regels:
- je domeinnaam bevat alléén letters (a-z), cijfers (0-9) of het liggende streepje (-).
- je domeinnaam evat minimala 2 en maximaal 63 karakters
- je domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden
- sommige domeinnamen kun je niet registeren zoals ftp.nl, mail.nl, nl.nl, www.nl
